Jana Eyrová

23. novembra 2013, pata, mesto michalovce

Charlotte Brontë

Najlepšie dielo aké som kedy čítala. Môžem to pokojne povedať.
Jana Eyrová je sirota a má ťažké a smutné detstvo. Najprv sa o ňu stará teta ale potom ju dá do dievčenskej školy. Stáva sa učiteľkou a neskôr nastúpi ako vychovávateľka v panstve Thornfield. Stará sa o Adelku, francúzske dievčatko. Raz sa na bohatom panstve objaví Adelkin opatrovník a pán domu Edward Rochester. Múdry, vzdelaný , bohatý, ale škaredý muž sa do Jany zamiluje. Aj Jana prepadne láske a Edward ju požiada o ruku. Počas svadby ale vyjde najavo, že sa nemôžu vziať, lebo pán Rochester je ženatý. Jeho žena je ale šialená. Jana utečie ďaleko od panstva Thornfield. Ujme sa jej mladý kňaz a jeho dve sestry. Neskôr ale vyplynie, že sú to jej sesternice a bratranec. Bratranec John ju požiada o ruku a navrhne jej, aby spolu odišli. Jana sa ale dozvedá o Thornfielde, z ktorého sú už len ruiny. Vydáva sa hľadať Edwarda a nakoniec ho nájde slepého a osamelého. Príbeh končí svadbou a narodením syna.
Charlotte Bronteová vytvorila úžasnú postavu. Jana Eyrová je silná, odvážna, vzdelaná, inteligentná, ale nie veľmi pekná. Bronteová bola feministka a to sa odrazilo aj v tomto románe.
Knihu som čítala keď som mala 12 rokov. Je to úžasný romantický príbeh z klasickej anglickej literatúry. Je to známe svetové dielo a uznávaná autorka. Povinné čítanie pre všetky ženy. Táto kniha nesmie chýbať v žiadnej knižnici. Najviac som sa zamýšľala nad múdrosťou Jany a Edwarda. Táto kniha neomrzí ani keď si ju prečítate viackrát.
Nezabudnuteľné dielo, veľa dobrých filmov a krásny zážitok.