Tajná záhrada

23. januára 2014, pata, mesto michalovce

Frances Hodgsonová-Burnettová

Kniha je určená pre deti. Ale stretla som sa aj s tým, že si ju prečítali aj dospelý. A chválili ju.
Malá Mary žije v Indii. Je to škaredé, rozmaznané a nepríjemné dieťa, o ktoré sa rodičia nestarajú a ktoré nepozná lásku. Keď jej rodičia náhle zomrú, musí sa presťahovať k strýkovi do Anglicka. Starý kaštieľ uprostred anglických slatín je pochmúrny, ale skrýva jeden poklad – krásne záhrady. Mary sa dozvedá o tajnej záhrade, v ktorej zomrela strýkova manželka a preto ju zamkol a nikto v nej nebol už desať rokov. Mary sa rozhodne záhradu vypátrať, čo sa jej aj podarí. Za pomoci priateľov Dickona, červienky a starého záhradníka sa pustí do práce, aby na pohľad mŕtvu záhradu prebudila znovu k životu. Objaví aj chorého chlapca, strýkovho utajovaného syna. Zoslabnutý a deprimovaný chlapec sa vďaka práci v záhrade znovu uzdraví.
Jednoduchý príbeh pre deti je veľmi pekný. Je inšpiratívny, povzbudzuje deti k pohybu a ukazuje krásu prírody, ktorá je nám všetkým dostupná. Deti sa vďaka práci v záhrade posilnili a vďaka pravidelnému pohybu na čerstvom vzduchu dosiahli zdravie, duševné aj fyzické. Ale to nie je všetko čo tento príbeh môže dať. Krásne opisy prírody a kvetín sa mi veľmi páčili. Takisto aj prostredie tajomného zámku a obrovských záhrad. Ideálne prostredie pre svet fantázie a snov, do ktorých som sa pri tejto knihe ponorila.
Frances Hodgsonová-Burnettová je anglicko-americká dramatička a prozaička, autorka viac než 50 kníh a 13 divadelných hier pre deti aj dospelých.
Kniha bola napísaná v roku 1911.
Spisovateľka napísala aj známy román Malá princezná. Obe romány sú aj filmovo spracované.
Mne osobne sa viac páči Tajná záhrada.