Zabudnutá vražda

12. februára 2014, pata, mesto michalovce

Agatha Christie

Gwenda sa vydala a spolu s manželom si hľadajú nové bývanie. Kúpia si jeden starý dom. Gwende sa ale v hlave začínajú vynárať čudné spomienky. Na schodoch videla zavraždenú mladú ženu. Ako je to ale možné? Nakoniec zistí, že tu krátko bývala, keď bola malá. Ale kto je tá mŕtva žena? Na pomoc jej prichádza slečna Marplová, ktorá jej pomáha riešiť túto záhadu. Na povrch vyjde ešte veľa tajomstiev, kým zistia, kto je vrahom mladej ženy.
Agatha Christie písala detektívky tak ako nikto iný.
Agatha Mary Clarissa Miller sa narodila 15.septembra 1890 v Devone a zomrela 12. január 1976 v Oxfordshire ako 85 ročná.
Počas 1.svetovej vojny pracovala v nemocnici, kde získala všetky poznatky o jedoch, ktoré neskôr využila vo svojich dielach. Ako prvú napísala Záhadu na zámku Styles, potom Vraždu Rogera Acroyda, ktorá sa stala bestsellerom, hoci jej kritici vyčítali nedodržanie tzv. Knoxovho desatora detektívky, lebo urobila vraha z rozprávača príbehu.

Bola dvakrát vydatá. Mala dcéru Rosalind Hicks. Vo svojich dielach opisuje aj krajiny, ktoré sama navštívila. Cestovala s manželom, ktorý bol archeológ. Mnohé jej romány sú práve z tohto prostredia.
Po nevere jej manžela a smrti matky sa psychicky zrútila a urobila to, o čom denne písala. Ušla a nikto nevedel kde je. Mnohé denníky ju označovali za mŕtvu, keď našli jej prázdne auto. Neskôr ale vysvitlo, že sa ubytovala v jednom penzióne, kde ju našli po psychickom zrútení.
Bola veľká trémistka a neznášala vystupovať pred publikom. Preto sa aj jej verejné vystúpenia znížili na minimum.
Kniha sa mi páčila. Ale neuhádla som, kto bol vrah.  Mám rada obdobie, v ktorom sa odohrávajú romány Agathy Christie. Najviac si ho ale vychutnám, keď detektívky pozerám v televízii. Môžem si naplno vychutnať anglický vidiek, obrazy z tohto obdobia, oblečenie hercov, vtedajšie spôsoby.
Mám rada puntičkára Poirota a rovnako aj slečnu Marplovú.